Оберіть центр поруч з вами
+38 (044) 597-87-77
Call-центр
Уповноважений з антикорупційної діяльності
Оберіть центр поруч з вами
TPL_MENU

Переваги навчання у Польщі

  • 08.04.2016, 13:52
  • 18200
Система вищої освіти в Польщі, як і в інших європейських країнах побудована так, що заняття в аудиторії - це тільки частина навчального процесу.

Інші його частини — самостійна робота, проведення індивідуальних і групових досліджень, написання проектів, проходження стажувань, участь у конференціях. Занять в аудиторії значно менше, ніж у вузах України, і тиску з боку викладачів студенти не відчувають. Європейська система освіти побудована на активності та необхідності усвідомлювати особисту вигоду і відповідальність, до чого українські студенти часто бувають не готові. Однак, подолання пасивності дасть безцінний життєвий досвід, який обов’язково стане в нагоді для досягнення кар'єрних успіхів.

Особливе значення мають стажування. Стажування — практика за фахом, за яку студенту виплачують заробітну плату, в іншому місті і навіть країні, яку студент вибере з запропонованих. Існує обов’язковий мінімум стажувань, тому студент повинен проявляти ініціативу для поїздки на додаткове стажування за кордон.

Програма «Erasmus Mundus» — популярна програма обміну студентами між університетами країн, що приєдналися до Болонського процесу. Будь-який студент може на семестр перевестися до університету іншої країни для продовження навчання за своєю спеціальністю.

Детальніше про стажування та програмах обміну можна буде дізнатися у відповідних відділеннях університету, в який ви поступите.

Система освіти Польщі побудована таким чином, що дозволяє існувати як державним, так і приватним навчальним закладам, але на різних правових та економічних основах.

Державний навчальний заклад фінансується з бюджету Польщі. Для громадян Польщі навчання в ньому безкоштовне, але у кожного навчального закладу існує рівень вимог до середнього бала атестата. Так що будь-який поляк може отримати безкоштовну освіту в державному вузі, проте рівень закладу залежатиме від середнього балу атестата абітурієнта і результату випускних іспитів. Якщо в польський державний вуз надходить іноземець, то за польськими законами оплата за навчання не може бути нижче, ніж 2000 євро на рік. Імениті вузи, наприклад Ягелонський Університет, можуть підвищити оплату від 4000 до 8000 євро за рік навчання.

Приватні вузи Польщі покладаються на свій внутрішній бюджет і встановлюють оплату за навчання виходячи з витрат на організацію навчального процесу, а прибуток направляють на розвиток власної інфраструктури.

Навчання в приватних вузах платне для всіх студентів, незалежно від їх громадянства, і становить 1000−1500 євро на рік, крім більш дорогих спеціальностей, таких як архітектура, право, бізнес-освіта, та англомовних програм. Оскільки у кожного поляка є право на безкоштовну освіту в державному вузі, приватні вузи, з метою залучення студентів на платну форму навчання, докладають всі можливі зусилля щодо забезпечення свого навчального закладу найкращим викладацьким складом, інфраструктурою, міжнародними стажуваннями та програмами обміну.

Навчальний рік у польських вузах, як і в інших європейських вузах, починається з 1 жовтня. Проводиться посвята у студенти. Початок другого семестру навчання — березень. Існують Різдвяні, міжсеместральні, великодні та літні канікули. Літні канікули починаються в липні. Крім основних сесій існують ще й «виправні», їх проводять під час канікул.

У кожному навчальному закладі існує від 5 до 30 стипендіальних програм. Хоча соціальні стипендії для іноземних студентів недоступні, зате є стипендії за успіхи у навчанні, спорті, досягнення в науці і мистецтві, активну участь у житті університету, волонтерство на конференціях. Такі стипендії присуджуються, коли є підтвердження заслуг і тільки при виявленні бажання студента отримувати стипендію. Стипендії існують як у формі щомісячних виплат від 100 до 250 євро на місяць, так і у формі знижок на оплату за навчання від 10 до 100%.

Безкоштовне навчання для громадян України можливе за наявності карти поляка. Карта поляка робить студента рівноправним з абітурієнтами — громадянами Польщі. Але вимоги при вступі для поляків і громадян України тоді теж зрівнюються: треба здавати вступні іспити і брати участь у загальному конкурсі. Також, карта поляка дає право на отримання соціальної стипендії.

Закінчивши навчання, студент отримує диплом відповідного рівня, який визнається всіма країнами Євросоюзу, і не вимагає додаткового підтвердження. В Україні диплом польського вузу також не вимагає додаткових підтверджень завдяки угоді про взаємне визнання дипломів.

Свідоцтво про зарахування до вузу, яке отримує кожен студент за два місяці до початку навчання, дає право на отримання відстрочки від військової служби на період навчання. Відстрочка надається студентам як стаціонарної, так і заочної форми.

При вступі до вузу Польщі студенту відкривається річна студентська польська віза .

Медичне страхування обов’язкове для отримання візи, його вартість становить близько 50 євро. Страховий випадок настає виключно при безпосередній загрозі для життя. Для отримання медичної допомоги в інших випадках потрібна внутрішня польська страховка, вартість якої становить 10−15 євро на місяць. Також ця страховка необхідна для отримання карти тимчасового перебування.

Карта тимчасового перебування видається органами місцевого самоврядування при подачі пакета документів (довідки з вузу, довідки про стан банківського рахунку, копії договору про медичне страхування та інших) і суми в 100 євро. Карта тимчасового перебування дає право на офіційне працевлаштування, безвізовий перетин кордону з Польщею, перебування в будь-якій країні Євросоюзу до трьох місяців. Карту тимчасового перебування необхідно подовжувати щороку протягом навчання. Приводом для продовження карти служить довідка про навчання у вузі або офіційному працевлаштуванні.

При наявності студентської візи, студент може офіційно працювати тільки на канікулах. Неофіційні заробітки в Польщі мало поширені і в основному стосуються некваліфікованої роботи.

Офіційне працевлаштування в Польщі можливо або після отримання карти тимчасового перебування, або після отримання робочої, а не студентської візи. Відкривши робочу візу, студент може поєднувати роботу і навчання в Польщі.

Студент може жити в студентському гуртожитку або знімати квартиру.

Гуртожитки в Польщі відрізняються хорошими умовами (цілодобова гаряча вода, інтернет). В одній кімнаті зазвичай живуть два-три студенти, кімнати ці найчастіше об'єднані в блоки, з однією кухнею та санвузлом на 4 кімнати. Вартість оренди такої кімнати близько 70−100 євро на місяць з людини. Гуртожитки надаються всіма державними вузами і більшістю приватних. Можна жити і в гуртожитку вузу, в якому ви не вчитеся. Поселившись в кімнаті і підписавши договір з гуртожитком, ви отримаєте тимчасову прописку, виписуватися за попередньою адресою для цього не потрібно.

Квартири в Польщі дають можливість тимчасової прописки. Квартиру легко знайти на сайтах оренди нерухомості. Вартість однокімнатної квартири 150−250 євро. З цінами на місце в гуртожитку можна порівняти місця в 3−4 кімнатних квартирах, де в розрахунку на студента виходить близько 100 євро. У орендованих квартирах побутові послуги та Інтернет, як правило, не включені в орендну плату і оплачуються окремо.

На харчування і побутові витрати студент як правило витрачає 100−200 євро на місяць. Рівень цін у столиці та інших містах відрізняється максимум на 15−20%. Ціни на продукти харчування в середньому нижчі, ніж в Україні. На одяг і взуття — значно нижчі. На алкоголь, сигарети і послуги (перукарня і т.п.) значно вищі, ніж в Україні.

Необхідні документи для вступу. Закордонний паспорт. Страховка. Апостиль і нострифікація атестата та диплома входять у вимоги для вступників до деяких польських вузів.

Апостиль — документ, який видається міністерством освіти і науки, що підтверджує справжність документа про освіту.

Нострифікація — документ, який видається місцевими управліннями освіти в Польщі, що підтверджує дію іноземного документа про освіту на рівні з польськими.

В оформленні закордонного паспорту, апостилювання усіх необхідних документів та страхування вам допоможуть у Центрах надання послуг «Паспортний сервіс», які розташовані у 21-му регіоні держави.