Оберіть центр поруч з вами
+38 (044) 597-87-77
Call-центр
Уповноважений з антикорупційної діяльності
Оберіть центр поруч з вами
TPL_MENU

На роботу за кордон: сезонна праця для студентів

  • 13.05.2016, 11:23
  • 18338
Умовно тимчасові підробітки можна поділити на дві категорії: програми обміну та чисту роботу.

Із першим усе значно простіше: програми обміну організовують відповідні молодіжні організації, які роками займаються такими проектами і не підведуть. Там вам нададуть велику інформаційну підтримку, супроводжуватимуть для отримання візи тощо.

Чиста робота — це праця як для студентів, так і для тих, хто давно позбувся цього статусу: наприклад, збір полуниці в Польщі або Німеччині.Дубай. Об'єднані Арабські Емірати.Українцям уже багато років пропонують працевлаштування в готельно-ресторанному бізнесі цієї країни, зокрема в Дубаї. Для цього необхідно знати англійську на розмовному рівні й мати мінімальний досвід в аналогічній сфері.

Це дозволить працевлаштуватися в готелі, барі, клубі, різних закладах громадського харчування тощо. Влаштуватися на роботу в ОАЕ можна через фірми-посередники в Україні (ukrpersonal.com, ua.anyway.org.ua, wat.ua, goodjob.com.ua). Заробітки від 7 — 12 тисяч гривень у місяць. Окремо покриваються витрати на проживання та харчування. Сезонна агропромислова праця у країнах Європи з кожним роком набирає все більшої популярності. Збирати яблука, полуницю, запаковувати продукцію в коробки й інші заняття, які не потребують конкретних умінь, — це заняття, привабливі як для людей старших, так і для студентів.

Тут навіть діє принцип конкуренції: більше збереш — більше заробиш. Така праця належить до однієї з найважчих, адже робочий день переважно триває 8 — 12 годин, щодня доводиться виконувати одне і те ж. Плюси такої роботи в непоганому короткостроковому підробітку. У більшості випадків забезпечують житлом і харчуванням.

Аграрні роботи доступні в багатьох країнах: від Польщі до Фінляндії. Більша оплата у країнах із вищим рівнем життя та стабільнішою економікою. Знайти пропозиції можна або на сайтах eurabota.com, evrokatalog. eu, rabota.ua, www.jobs.ua, або у спільнотах у соцмережах. Заробіток від 500 євро в місяць (залежно від країни).На ферму в Нову Зеландію.

Окрема сфера агропромислової праці, яка сьогодні для багатьох людей у світі є не просто роботою, а культовим хобі, — фермерство. Найкраще це простежується в Новій Зеландії - країні з активним розвитком сільського господарства. Тут студенти відповідних аграрних спеціальностей і випускники зі стажем роботи можуть заробити копійку й отримати досвід на сучасних фермах і виноградниках. Умови участі прості: знання англійської мови на розмовному рівні, відповідна спеціальність і наявність водійських прав. Праця в Новій Зеландії знайдеться у сферах виноробства, скотарства, конярства, свинарства, птахівництва, овочівництва та садівництва, на молочних фермах. Робота оплачується високо.

Мінімальна заробітна плата — 12,75 новозеландських долари в годину. Сезонна робота в готелях Туреччини — такий же популярний варіант, як і робота в Дубаї. Особливий попит у арабській країні на аніматорів і обслуговуючий персонал. Влаштуватися туди можна через різноманітні агентства, які зазвичай підшукають для вас житло і навіть оплатять переліт. Відповідально підійдіть до пошуку відправляючої комерційної структури: оцініть ринок оплати за посередницькі послуги, не платіть наперед. Робота аніматором у Туреччині нічим не відрізняється від такої ж роботи на українських курортах.

Щоправда, платять більше. Працювати доведеться по 5 — 10 годин у день. Із необхідних умов: знання англійської мови на розмовному рівні. Зароблятимеш від 7 тисяч гривень у місяць.У Грецію за контрактом університету. Щороку компанії набирають студентів, які хочуть спробувати себе у сфері обслуговування у Греції.

За таку роботу платять добре, ще й проживанням забезпечують. Щоправда, є нюанс: компанія співпрацює з конкретними українськими університетами, які орієнтовані на туристичні спеціальності, тож потрапити на роботу може не кожен. Дізнатися, чи входить ваш університет у число щасливчиків, можна лише після реєстрації на сайті jobtrust. gr, на якому детальніше прочитаєте про програму й отримаєте можливість записатися на співбесіду. Заробіток від 7 тисяч гривень у місяць.

Work and Travel. Для участі у програмі необхідно сплатити організаційний внесок. Він та інші витрати на документацію обійдуться мінімум у дві тисячі доларів плюс кілька тисяч потрібно взяти зі собою. Така сума доволі велика для студента, тож з’явилися інші країни з дешевшими «тарифами», у яких діє та ж програма. За таким же принципом (праці та подорожей) можна поїхати у Францію (Work and Travel France), Німеччину (Work and Travel Germany), Мексику (Work and Travel Mexico), Аргентину (Work and Travel Argentina) і навіть у країни Південної Африки (Work and Travel in South Africa). Ці програми доступні у тих же агенціях, які пропонують Work and travel USA. Усе зводиться до заробітку.

У Німеччині, скажімо, можна отримувати навіть більше, аніж у США. Франція також не скупа на зарплати. У Африці та Латинській Америці ситуація гірша, проте це можливість побачити цікаві землі. Можлива зайнятість у сфері готельно-ресторанного бізнесу, обслуговування, допоміжного персоналу, мінімальна зайнятість у офісах та в аграрному секторі. Варіації роботи вражають! Можна навіть підшукати щось хоча б мінімально близьке до вашої спеціальності.

Скільки можна заробити? У США — від 1000 доларів у місяць. У Європі - від 800 до 1800 євро в місяць.

У Мексиці - мінімум 400−800 мексиканських песо в тиждень (приблизно 120 — 300 доларів). Сума невелика, проте повністю покриває витрати на проживання. Є роботодавці, які надають житло та харчування, вартість яких списуватиметься із зарплати учасника. У Південній Африці заробіток відносно невисокий — 2 — 4 долари за годину, проте і рівень цін низький, тож заробленого цілком вистачить на проживання та аби накопичити заощадження. Працюй і вчись.

Ще один різновид програми міжнародного обміну, коли можна гроші заробити і ще й повчитися, — Study and Work. Такі програми реалізовуються в Канаді, Австралії, Португалії та інших країнах. Система працює так: спочатку ви освоюєте знання мови країни на курсах, а потім застосовуєте їх на практиці під час роботи у сфері обслуговування. За мовні курси вам доведеться заплатити, проте під час подальшої практики ви отримуватимете хорошу заробітну плату. Скільки можна заробити? У Європі - від 1000 євро. В Австралії мінімальна заробітна плата становить від 9 австралійських доларів за годину. У Канаді - від 1000 доларів у місяць.